átváltás akadálymentes nézetre
1. kép

FFG - MTA Alumni Program

mta-logo

A Földesben több évtizedes hagyománya van annak, hogy a saját szakterületükön komoly sikereket elért öregdiákokat meghívjuk, hogy tartsanak előadást a jelenlegi földesistáknak. Hasonlóan nemes céllal született meg 2021-ben a Magyar Tudományos Akadémia Középiskolai MTA Alumni Programja.

2023. november 08.
A FÖLDES - MTA - alumni program keretében, Dr. Czap László, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Infokommunikációs Intézet professzora volt a Földes Ferenc Gimnázium vendége. Előadásának témája az „Audiovizuális beszédfeldolgozás és beszédszintézis.” volt. A történeti áttekintés és a sok hanganyaggal illusztrált szakmai bemutató egyik nagyon fontos része a Mesterséges Intelligencia szerepe, annak előnyei és potenciális veszélyei is szóba kerültek, mely napjaink magas tudományos és ismeretterjesztő szintű világában is „közbeszéd” tárgya, fontos kihívása. Ezzel kapcsolatban is válaszolt professzor úr a diákok kérdéseire. Nagyon fontos és érdekes része volt az előadásnak az a kifejlesztett program, mely a hallássérült gyerekek beszédfejlődésében segít. Dr. Czap László professzor úr hivatása iránti lelkesedéssel, komoly szakmaisággal, a szakmai tételeket bizonyító hangzóanyagokkal, közérthetően beszélt munkájáról. Előadásában arra is törekedett, hogy a kutatói pálya iránti fogékonyságot növelje a diákokban. Köszönjük Czap László professzor úr remek előadását. Az előadást követően lehetősége volt a jelenlévő diákoknak arra, hogy kérdéseket fogalmazzanak meg. Mely lehetőséggel a diákok éltek is.

2023.szeptember 25.
Prof. Dr. Séllei Nóra (PhD., Dr. Habil., DSc.) a Debreceni Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Angol-Amerikai Intézet, Brit Kultúra Tanszék professzora, a Magyar Anglisztikai Társaság elnöke volt a FÖLDES - MTA - alumni program első előadója ebben a tanévben. Már az előadás címe - A kékharisnyáktól a kortárs nőművészekig: Pillanatképek a kultúrtörténetből - is jelezte, hogy érdekes és fontos témáról lesz szó. Hallhattunk a kritikai kultúrakutatásról, a kulturális mező fogalmáról, arról, hogy milyen változások előzték meg azt a tényt, hogy a XVIII. század második felében megjelentek a női írók, és miért pont a regény műfajában alkottak sokan. Miért számított már önmagában státusszimbólumnak, ha egy nőnek maradt ideje írni vagy olvasni. Megtudtuk, honnan ered a kékharisnya elnevezés, és milyen negatív jelentések tapadtak az évszázadok során a szóhoz a mai napig. Szemléletes példákat ismerhettünk meg konkrét idézetek formájában arról, hogy milyen volt az alkotó nők fogadtatása az irodalom vagy a tudomány területén. S milyen jó, hogy Charlotte Brontë kedvét nem vette el az alkotástól a kor koszorús költőjének - később is sok író és kritikus gondolkodására jellemző - tanácsa: „Az irodalom nem lehet egy nő életpályája, és ne is legyen az”. De lehet és legyen! Ebben nemcsak a jelenlévő lányok, hanem a fiúk is egyetértettek. Köszönjük Séllei Nóra professzor asszony remek előadását és a Földes könyvtárának ajándékozott könyveket is.


2022. november. 08.
Dr. Kavecsánszki Máté néprajzkutató, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének adjunktusa, 2004-ben végzett öregdiák tartott előadást A tarsolytól a töklámpásig: Néprajzi örökségünk a változó időben címmel. A színes, érdekes, sok példával illusztrált, remekül felépített előadásból megtudhattuk, hogy mi mindennel foglalkozik, és hogyan kutat a XXI. században egy néprajzkutató. A köztudatban időnként megjelenő, néprajzzal kapcsolatos, felszínes, általánosító véleményekről is beszélt az előadó, azokat remek érvekkel, tudományos bizonyítékokkal meggyőzően cáfolva. Több irányból is megközelítve, a kultúra jelenségeiről és az azokat létrehozó folyamatokról is hallhattunk, és arról, hogy akkor életképes egy kultúra, ha engedjük, hogy új szokások is megjelenjenek. Az előadás különösen érdekes része a hagyományok sok példával illusztrált csoportosítása volt. Az elfeledett, a revitalizált, az átalakult, a kitalált és az új hagyományok széles tárházával és azok fejlődéstörténetével ismerkedtünk meg. Megtudhattuk például, hogy a gyerekeket rémisztgető „láncos” Miklóstól hogyan jutottunk el a télapón át, Szent Miklós alakjáig, és hogyan kapcsolódik mindehhez a „Coca-Cola Mikulás”. Elgondolkodhattunk azon, hogy és miért változnak a népszokások, hogyan születnek újak. Dr. Kavecsánszki Máté is örömmel válaszolt a felmerült kérdésekre.

2022. október 19.
Dr. Homolya Dániel pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő, a Tokaj Hegyalja Egyetem oktatója, a Global Association of Risk Professionals Budapesti Szervezetének társvezetője, 1998-ban végzett öregdiák tartott előadást A kockázatkezelés: elmélet és gyakorlat címmel. A sok gyakorlati példával illusztrált remekül felépített, izgalmas előadásból megtudhattuk például, hogy milyen kockázatok tehetnek instabillá vállalatokat, melyik az a három tényező, melyek között a kockázatkezelők „lavíroznak”. Szó volt a piaci kockázatról, a hitelkockázatról és a működési kockázatról, sőt a nem tolerálható kockázatról is. Szó esett arról is, hogy melyek a kockázati kultúra erősítésének eszközei. Dr. Homolya Dániel is hivatása iránti lelkesedéssel, komoly szakmaisággal, mégis közérthetően beszélt munkájáról, saját kutatási területéről és válaszolt a diákok kérdéseire is. Kedves és közvetlen egyéniségét nemcsak az bizonyította, hogy csokival és – szigorúan alkoholmentes - saját termésű musttal kínálta a hallgatóságot a szünetben, hanem az is, hogy büszkén viselte a Földes Aranykoszorús jelvényét is.

2022. június 08.
Dr. Bay Péter, a Debreceni Egyetem tanára, Kutatólaboratóriumának vezetője, 1995-ben végzett öregdiák tartott előadást a Földesben, Célpontban a baktériumok és a daganatok címmel. Három nagyobb témáról, a DNS hibajavító enzimek (PARP) szerepe akut COVID-ban; Kémiai biológia, daganatellenes szerek, valamint a Mikrobiom és a daganatok közötti kapcsolatról hallhattunk. Az utóbbi téma legújabb kutatási eredményeit is megismerhették a Földes kémia és biológia tagozatosai, fakultációsai, akik kérdéseikre választ is kaptak az előadást követően. Megtudhattuk például, hogy mit nevezünk neopláziának, hogyan alakulnak ki a metasztázisok, milyen kölcsönhatások léteznek a gazdaszervezet és a mikrobiom között, milyen pontokon képesek befolyásolni a baktériumok a daganatok megjelenését és viselkedését. Dr. Bay Péter hivatása iránti lelkesedéssel, komoly szakmaisággal, mégis közérthetően beszélt munkájáról, kollégáival együtt végzett kutatásairól.

2021. december 2.
„A törvény uralkodjon, ne az ember!” A jogállam és joguralom fogalmával, jellemzőivel ismerkedtek ma a Földes Ferenc Gimnázium diákjai. Dr. Szabadfalvi József, a Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Jogbölcseleti és Jogszociológiai Tanszékének egyetemi tanára, tartott a Földes könyvtárában remek előadást. A jogállamiság, joguralom fogalmának több oldalról való megközelítése mellett, korszakokon és országokon átívelve a téma jellemzőit is megismerhettük. Nagyon világos képet kaptunk többek között azokról a jogi jellemzőkről, melyek megkülönböztetik a jogállamot a rendőrállamtól, a „mérsékel államot” a totális államtól, a liberális államot a jóléti államtól. Az előadás tökéletesen megvalósította az Alumni Program célját, a tudomány népszerűsítése mellett a fiatalokat – a leendő magyar értelmiség tagjait – a tudományos kérdések többoldalról való megközelítésére és a kritikus gondolkodás, szemléletmód kialakítására ösztönözte.

Köszönjük az előadásokat!

 

Aktuális eredmények

 • digitális kultúra - Kódkupa - IIOT Válogatóverseny

  országos 1. helyen áll

  Koós Andor (11.B), Molnár István Ádám (11.B), Nagy Martin (11.B), Szörényi Zalán András (9.B)

  Felkészítő: Csató Endre

   
 • Bolyai Matematika Csapatverseny 8.

  országos 77. helyen végzett

  Elekes Emma (8.B), Fazekas Dávid (8.B), Kecskés Katalin (8.B)

  Felkészítők: Tóth Tibor, dr. Szabadfalviné Kormányos Anikó

   
 • Bolyai Matematika Csapatverseny 8.

  országos 77. helyen végzett

  Mixtay Mira (8.B)

  Felkészítők: Grallert Krisztina, dr. Szabadfalviné Kormányos Anikó

   
 • Testnevelés - Mezei IV.kcs

  városi 3. helyen végzett

  Ari Nóra (9.D), Jászkai Amira (9.D), Rasztóczky Nelli (8.A), Varga-Sebők Emma Dóra (7.B), Zachár Janka Sára (8.A), Zilay Janka (7.A)

  Felkészítő: Péter Ágnes

   
 • Testnevelés - Floorball VI. kcs lány

  megyei 4. helyen végzett

  Divinyi Gréta Ágnes (12.B), Kishonthy Flóra (11.E), Merkel Emma (12.B), Réz Petra (12.B), Szakács Réka (12.B), Udvari Dóra (11.D)

  Felkészítő: Péter Ágnes

   
 • Testnevelés - Floorball VI. kcs fiú

  megyei 1. helyen végzett

  Balogh Marcell Erik (11.B), Nagy Máté (12.A), Pitti Péter Csongor (11.B), Tóth Péter (12.A), Veres Botond (9.E)

  Felkészítő: Letek László

   
 • Testnevelés - Floorball V. kcs lány

  megyei 6. helyen végzett

  Horváth Réka (9.C), Kocsis Tamara (9.NY-AJ), Kövér Tamara (9.NY-AJ), Léka Emese (7.A), Szalay Katalin Lívia (9.NY-AJ), Sárvári Vanda (9.C)

  Felkészítő: Péter Ágnes

   
 • Testnevelés - Floorball V. kcs fiú

  megyei 5. helyen végzett

  Csáti Tamás Roland (9.A), Gulyás Péter (8.B), Kazinczy-Nagy Bálint (8.A), Lippai Attila (9.A), Nagy Zalán (8.A), Veres Botond (9.E)

  Felkészítő: Letek László

   
 • Dr Gárdus János városi angol nyelvi verseny 7-8. évfolyam

  városi 5. helyen végzett

  Varga Vanda (8.B)

  Felkészítők: Cseke-Tímár Enikő, Szalontainé Batta Barbara

   
 • Dr Gárdus János városi angol nyelvi verseny 7-8. évfolyam

  városi 3. helyen végzett

  Kostyál Gréta Lelle (8.B)

  Felkészítők: Cseke-Tímár Enikő, Szalontainé Batta Barbara

   

Gratulálunk!